RÓLUNK
A pelmenyi sztori
A 2020-as év a legtöbbünk számára nagyon nehéz volt, és mint oly’ sokaknak, nekünk is ki kellett találni, hogy hogyan is tovább. Tavasszal, a karantén idején, bezárva a négy fal közé született meg az ötlet, hogy pelmenyi gyártásba kezdjek és megismertessem gyermekkorom kedvenc ízeit Magyarországon. Ekkor még csak egy magamban, a saját konyhámban készítettem a pelmenyiket. Szerencsére hamar kiderült, hogy hiánypótló termékről van szó és elkezdtek megrohamozni megrendelésekkel. Egy idő után már nem csak az ismerősök, hanem ismeretlenek is ránk találtak az ország egyre messzebbi tájairól.


Kárpátaljáról Budapestre
Kelemen D. László Kárpátalján született, ahol a pelmenyi olyan, mint Magyarországon a rántott hús:
„A pelmenyi gyerekkorom kedvenc étele volt. Szüleimmel Magyarországon élünk 3 éves korom óta, de akármikor utaztunk Munkácsra a nagyszülőkhöz, épphogy csak átértünk a határon, azonnal megálltunk egy étteremnél, és ettünk pelmenyit.
Oroszországban és Ukrajnában ezt az ételt otthon készítik. Anno nálunk is mindig összeült a család, és közösen gyártottuk a tésztát. (Ezekből az időkből származik a ma használt receptem is.) Ez amolyan családi program volt, amire ráment egy egész délelőtt. Végül mindenki annyit kapott, ahány éves, és mivel én voltam a legfiatalabb, mindig nekem jutott a legkevesebb. Ezzel szokott is viccelődni édesanyám, hogy reméli, most már elegendő pelmenyit tudok enni. Az az igazság, hogy a mai napig nem tudok betelni vele! Hetente többször biztosan ez az ebédem. Sokat kísérletezünk különböző ízekkel, így sohasem unalmas. Mivel közel 10 évet éltem Oroszországban is, megismerkedtem az ottani változatokkal, így a „pelmenyi palettám” tovább bővült.”


Hogyan született meg a Pelmenyi Király?
2020-ban, a Covid idején jött az elhatározás, mivel a baráti társaságból, később pedig szélesebb ismeretségi körből is elkezdtek megkeresni, hogy mi lenne, ha készítenék nekik néhány tálcával, mert a bezárások idején ez mennyire praktikus étel, hogy csak elő kell kapni a fagyasztóból. Azóta kiderült, hogy Covid ide vagy oda… ez tényleg olyan étel, ami minden háztartás mélyhűtőjében ott kell, hogy legyen, mert max. 10 perc, és az asztalra varázsolható egy főétel az egész család számára.Mivel egyre messzebbről (Magyarország különböző pontjairól) kezdtek megtalálni a megrendelések, adta magát, hogy ebből vállalkozást kell csinálni.
Imádjuk a minőségi, hazai termékeket árusító termelői piacokat, és úgy gondoltuk, a mi termékeink is remekül passzolnak ide, éppen ezért szinte minden héten ellátogatunk 1-1 piacra. Hogy éppen melyikre, azt Facebook oldalunkon szoktuk feltüntetni.
Ezen kívül vannak kihelyezett mélyhűtőink viszonteladói partnereinknél Pest megyében, ezeket nevezhetjük „Pelmenyi Pontoknak”. A partenerek listája remélhetőleg folyamatosan bővülni fog, weboldalunkon minden helyszín megtalálható (illetve a Facebookon), szeretnénk minden kerületbe legalább egy mélyhűtőt kihelyezni, és szép lassan Magyarország minden táján.


