RÓLUNK

A pelmenyi sztori

“A 2020-as év a legtöbbünk számára nagyon nehéz volt, és mint oly’ sokaknak, nekünk is ki kellett találni, hogy hogyan is tovább. Tavasszal, a karantén idején, bezárva a négy fal közé született meg az ötlet, hogy pelmenyi gyártásba kezdjek és megismertessem gyermekkorom kedvenc ízeit Magyarországon. Ekkor még csak egy magamban, a saját konyhámban készítettem a pelmenyiket. Szerencsére hamar kiderült, hogy hiánypótló termékről van szó és elkezdtek megrohamozni megrendelésekkel. Egy idő után már nem csak az ismerősök, hanem ismeretlenek is ránk találtak az ország egyre messzebbi tájairól.”

Forrás: Street Kitchen

Kárpátaljáról Budapestre

Kelemen D. László Kárpátalján született, ahol a pelmenyi olyan, mint Magyarországon a rántott hús:

„A pelmenyi gyerekkorom kedvenc étele volt. Szüleimmel Magyarországon élünk 3 éves korom óta, de akármikor utaztunk Munkácsra a nagyszülőkhöz, épphogy csak átértünk a határon, azonnal megálltunk egy étteremnél, és ettünk pelmenyit.

Oroszországban és Ukrajnában ezt az ételt otthon készítik. Anno nálunk is mindig összeült a család, és közösen gyártottuk a tésztát. (Ezekből az időkből származik a ma használt receptem is.) Ez amolyan családi program volt, amire ráment egy egész délelőtt. Végül mindenki annyit kapott, ahány éves, és mivel én voltam a legfiatalabb, mindig nekem jutott a legkevesebb. Ezzel szokott is viccelődni édesanyám, hogy reméli, most már elegendő pelmenyit tudok enni. Az az igazság, hogy a mai napig nem tudok betelni vele! Hetente többször biztosan ez az ebédem. Sokat kísérletezünk különböző ízekkel, így sohasem unalmas. Mivel közel 10 évet éltem Oroszországban is, megismerkedtem az ottani változatokkal, így a „pelmenyi palettám” tovább bővült.”

És hogyan jött a "Pelmenyiző" ötlete, mint magyar street food egység?

Laciban már a 2020-as karantén előtt megfogalmazódott, hogy a sok éves éttermes múlt után szeretne egy olyan kis bisztrót vagy street food helyet, ahol nem kell 15 dolgozó munkáját összehangolni, hanem elég csak 1-2 ember. Továbbá az is, hogy a szláv konyhák százféle töltött batyuját meg kéne honosítani itthon, hiszen aki egyszer kóstolta, az könnyen a rabjává válik. És mivel korábbi tapasztalatai alapján azzal találkozott, hogy Ukrajna vagy Oroszország bármelyik részén a pelmenyi street food-ként is kínálják, meg is született az ötlet. A magyaros fordítás, mint „Pelmenyiző” pedig szintén adta magát.

A Covid kezdetén a tervek összeálltak, ám egyéb lehetőségek híján először otthon történt a pelmenyi gyártás, mondhatni „karanténvállalkozóként” kezdte az egész sztorit. A receptek nincsenek túlbonyolítva, úgy készítjük, ahogy anno a nagymamám is: a húson, vagy gombán kívül hagyma, só és bors van a batyukba töltve, tálaláskor pedig vajmártásba forgatjuk, majd ízlés szerint ecetet, tejfölt és kaprot ajánlunk a tetejére. Ám a feltétek kombinációja is végtelen lehet, ki hogy szeretné megbolondítani (a bacon, jalapeno paprika, fokhagymás tejföl a legnagyobb slágerek). Minden termékünket fagyasztással tartósítjuk, majd frissen főzzük rendeléskor, így csak pár percet kell rá várni.

Miért pont a 17. kerület?

Ez a kerület kevésbé felkapott a gasztronómiát illetően, mint a belváros, ám mivel Laci 17. kerületi lokálpatrióta, a kerület streed food vonalának erősítését tekintette egyik fő küldetésének.

Nyitvatartás

Házhozszállításunk folyamatos, előre egyeztetett időpontban.

Címünk

Hamarosan...